Nagyvállalati megoldások

Nagyvállalati rendszereinket a legfontosabb üzleti területekre egyedi igények alapján alakítjuk ki, egy-egy személyre szabott fejlesztési projekt keretein belül.

Dokumentum menedzsment, ügyfélkapcsolat menedzsment, vállalati folyamat kezelés, jutalék kalkuláció, multi projekt menedzsment ...

Header man

Enterprise project portfolio managementEnterprise project portfolio management

Projekt-portfolió kezelés, projekt ütemezés, erőforrás management, terv-tény elemzés, projekt dokumentáció kezelés, döntés támogatás …

PMQ3 Enterprise project portfolio management

 

A PMQ3 projekt menedzsment modul egy olyan multi-projekt menedzsment komponens, amely képes arra, hogy összefogja egy adott szervezet projektjeinek kezelésével kapcsolatos összes tevékenységet, ezáltal egy hatékony döntés támogató eszközt adva a vállalat vezetés kezébe.

Megoldásunk magába foglalja a projekt előéletéhez (pl. ajánlatok, szerződések kezelése) és utóéletéhez (pl. ügyfélszolgálat) kapcsolódó tevékenységeket is.

Rendszerünk használatával több projekt párhuzamos, egységes keretek közötti kezelésére és monitoringjára van lehetőség.

Hiperprojekt, projekt, folyamat, alfolyamat, mérföldkő

Egy projekt során egy előre meghatározott időtartam alatt egy egyedi projekttermék (termék, szolgáltatás vagy eredmény) jön létre. A projektek rendszerünkben folyamatokból és alfolyamatokból épülnek fel és rendszerint előzetes tervezésre épülnek, melynek kiemelt fontosságú része az erőforrás tervezés és menedzsment. Egy-egy projekthez a rendszerben külön adatlap tartozik, mely egyedileg azonosítja a projektet, valamint lehetőséget biztosít a projekt státuszának nyomon követésére is.

A PMQ3 külön kezeli a hiperprojekteket, melyek nem valódi projektek, így nem rendelhetők hozzájuk idő, erőforrás, pénzügyi vagy eredmény dimenziók. A hiperprojektek a hozzájuk rendelt projektekre vonatkozó aggregát adatokat tartalmaznak.

A mérföldkő egy olyan folyamat típusú objektum, melynél a kezdő és záró dátum egybeesik, és melyet minden esetben egy folyamat előz meg. Rendszerint egy olyan referenciapont, mely a projekt előrehaladása szempontjából kulcsfontosságú.

Terv- és eredményrögzítés projektekhez, folyamatokhoz és alfolyamatokhoz négy fő dimenzió mentén:

Idődimenzió

 • tervezett ütemezés

 • tényleges végrehajtási ütem

Erőforrás dimenzió

 • tervezett humán/tárgyi/infrastrukturális erőforrások

 • valós humán/tárgyi/infrastrukturális erőforrás felhasználás

Pénzügyi dimenzió

 • költség oldal büdzsé oldala

 • költség oldal tervezett/valós része

 • bevétel oldal büdzsé oldala

 • bevétel oldal tervezett/valós része

A fenti adatok továbbá kiegészülnek a rendszer által kalkulált extrapolációs értékekkel mind a költség mind a bevétel oldal vonatkozásában.

Eredmény dimenzió

 • kötelező eredmény (dokumentum alapú eredmény)

 • eredmény (dokumentum alapú eredmény)

Az eredményszámítás az egyes eredménytényezők súlyozásával történik.

Erőforrás tervezés és menedzsment

Az erőforrások hatékony kezeléséhez első lépésben erőforrás poolokat - az ügyfél szempontjából egységekbe szervezett erőforrás típusokat - kell definiálnunk. Az erőforrás poolokhoz rögzített attribútumokat (pl. egységnyi költség, kapacitás, elérhetőség stb.) öröklik az adott poolhoz tartozó egyedek.

Egy projekt erőforrás tervezésekor a különböző típusokból tudunk válogatni majd a durva tervezést követően az allokáció során kerül sor a szükséges erőforrások lefoglalására. Az erőforrások tervezése többféle eloszlással lehetséges; az egyes erőforrások rendelkezésre állását az erőforrás foglalási térkép segítségével követhetjük nyomon.

Emberi erőforrások esetében szigorú vagy rugalmas munkaidő nyilvántartások alkalmazásával és/vagy munkaidő tényadatok használatával támogatható az erőforrások optimális kihasználása.

További lehetőségek:

 • skill management

 • erőforrás certificate-ek kezelése

Extrapolálás, újratervezés

A folyamatos projekt monitoring segítségével a tervtől való eltérések még időben észlelhetők, és extrapolálással vagy újratervezéssel kezelhetők.

További lehetőség:

 • baseline kezelés

Projekt dokumentumok kezelése

A projektekkel kapcsolatosan keletkező dokumentumok, forrásállományok kezelését is egységesen támogatja megoldásunk. A rendszerbe rögzített dokumentumok az elbírálási workflow-nak köszönhetően – teljes körű változáskezeléssel – mennek végig a jóváhagyási útvonalon. A dokumentumok, hasonlóan a többi adathoz, minden esetben fizikailag csak egy helyen tárolódnak el, viszont több helyről is elérhetőek.

Projekt menedzsment vagy folyamat menedzsment?

Projektmenedzsment

Workflow menedzsment

Kevés munkafolyamat

Nagy számú munkafolyamat

Egyedi folyamatok

Uniformizált folyamatok

Terv/tény adatok fontos szerepe

A normaidő-teljesítés fontos szerepe

Projekt egyedi értéke a meghatározó

Folyamatok összértéke a meghatározó

Profit Center

Cost Center

Webes megoldás

A PMQ3 rendszer összes funkciója egy web böngészőből érhető el. Ez azt jelenti, hogy a kliens gépeken nincs szükség telepítésre a rendszer funkcióinak eléréséhez. Mindemellett a rendszer minden olyan gépről elérhető, amely a szervert látja. Természetesen az alkalmazás használatához a megfelelő azonosítás (felhasználónév – jelszó) szükséges.

SOA Alkalmazás Integrációs Technológia

A SOA (Service Oriented Architecture ) technológiájú informatikai megoldások jelenleg a legfejlettebb webes rendszerek. Nagyvállalati ügyfeleink azért szeretik ezt a technológiát, mert segítségével minimalizálható az egyes alkalmazások közötti (legyenek azok saját fejlesztések, vagy egyéb rendszerek) illesztések munkaigénye.

RIA technológia

A rendszer RIA (Rich Internet Application) technológiával kerül megvalósításra, ami egyrészt ergonómiai szempontból sokkal előnyösebb a hagyományos kliens-szerver vagy webes megoldásoknál, másrészt könnyen kezelhető, hatékonyabb munkavégzést és kisebb szerver terheltséget biztosít a skálázhatóság révén.

Adatbázis háttér

A PMQ3 minden adata és dokumentuma egységesen adatbázisban tárolódik. Ez egyrészt biztosítja az adatok megbízható tárolását, másrészt a rendszerben végzett összes tranzakciót naplózza, ezáltal bármikor visszakereshető, hogy egy adatot ki vitt be a rendszerbe illetve ki módosította azt.

Jogosultság kezelés

A rendszerben hierarchikus jogosultsági rendszer kerül kialakításra. Ez azt jelenti, hogy a rendszer minden egyes funkciójához meghatározása kerül, hogy egy adott felhasználó milyen jogosultságot kap az adott funkcióhoz.
A jogosultságok módosítására az adminisztrátor jogosult. A felhasználók a felhasználónév – jelszó kombináció megadásával léphetnek be az alkalmazásba, ami egyértelműen azonosítja őket.  A jogosultsági rendszer garantálja, hogy a felhasználók csak azokat a funkciókat érik el, amelyek rájuk vonatkoznak.

Mindenki csak azt a projektet látja, amelyben projektrésztvevőként definiálva lett. Ezen belül tovább korlátozható a megtekintési jog úgy, hogy az adott résztvevő, akinek csak egy folyamatban van feladata, csak azt a folyamatot - esetleg annak az alfolyamatait - és az ahhoz tartozó objektumokat (eseményeket, feladatokat, stb.) láthassa.

Többnyelvűség

A rendszer fel van készítve valós idejű többnyelvű működésre, ami alapesetben három nyelvet jelent: angol, német és magyar. Ez nem azt jelenti, hogy a rendszernek külön nyelvi verziói vannak, amelyeket külön telepíteni kell, hanem azt, hogy a felhasználó egy kattintással tud nyelvet váltani, illetve ugyanazt az adatbázist egyidőben különböző nyelveken is lehet kezelni. Vagyis például ugyanazt a projektet különböző emberek különböző nyelven érhetik el, és a másik által bevitt adatokat, melyek szótártáblából jönnek, saját nyelvén látja a felhasználó. A combo-boxok tartalma fordul, amennyiben a szótártáblákat az adminisztrátor a kívánt nyelveken is feltölti (pl. állapottípusok, dokumentumtípusok stb.).

Multi-company kezelés

PMQ3 rendszernek több változata létezik – standard, enterprise. Ezek közti lényeges különbség az erőforrás-kezelésben van. A PMQ3 rendszer enterprise változata hivatott arra, hogy a kiterjedt leányvállalatokkal, vagy divíziókkal rendelkező vállalatok, vállalat csoportok multi-projektirányítási igényeit kielégítse. Ezt úgy valósítja meg, hogy egyrészt külön kezeli az egyes leányvállalatok erőforrásbázisát, a közös projektekhez csak az arra jogosultak tudnak erőforrásokat allokálni különböző, úgynevezett erőforrás poolokból. Emellett az egyes leányvállalatok adatbázisai is szegmentáltak, így az egyik cég dolgozói nem láthatnak bele a másik cég adatbázisába semmilyen módon.