Trilobita Informatikai Zrt.

Magas minőségű informatikai megoldások közepes és nagyvállatok egyedi üzleti problémáinak megoldására. Szakembereink a legkorszerűbb technológiákat alkalmazva, többdimenziós módszertan mentén tervezik meg és fejlesztik le az Ön számára specifikusan kialakított rendszereket.

Header_woman1

SAJTÓKÖZLEMÉNYSAJTÓKÖZLEMÉNY

08/12/2016 (Egész nap)

Sikeresen lezárt kutatás-fejlesztési pályázat a SZIE és a BME közreműködésével pályázati finanszírozásból

A Trilobita Informatikai Zrt., a 4iG Nyrt., a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a Szent István Egyetem több mint 293 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a „Piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenység támogatása a közép-magyarországi régióban” című pályázaton, az Új Széchenyi Terv keretében. A több mint 392 millió forintos összköltségvetésű beruházásból az „Egyedi módszer kifejlesztése környezeti minták ökotoxikológiai vizsgálatára hal modellrendszerben” című projekt valósult meg.

A projekt célja egy olyan vizsgálati rendszer létrehozása volt, mellyel zebradánió modellben egy teszten belül megvalósíthatóvá válik a szennyvízminták komplex toxikológiai vizsgálata.

A projekt során a tagok hatékony együttműködésével kialakításra került a vizsgálati módszer négy fő eleme:

• a hím ivartemék több paraméterét is vizsgálni képes spermavizsgáló szoftver,

• az ikrák minőségét vizsgáló rendszer, mely információt nyújt a megtermékenyült és nem megtermékenyült ikrák arányáról, valamint alkalmas a zebradánió embriók fenotípusának vizsgálatára is,

• viselkedés-vizsgálatok elvégzését támogató tesztek és módszertan, valamint

• az oldatok vízkémiai és –fizikai paramétereinek nyomon követést szolgáló monitoring rendszer.

Az egyes elkészült részprojektek összehangolását a Szent István Egyetem Halgazdálkodási Tanszékének munkatársai végezték. Az előállt egyedi ökotoxikológiai vizsgálati rendszer végleges protokollja alapján a rendszer validálása megtörtént.

A létrejött vizsgálati rendszer az általánosan használt ökotoxikológiai tesztekkel ellentétben, elsősorban a szubletális hatások vizsgálatát helyezi előtérbe, valamint fő előnye a halak többszöri vizsgálatából adódó alacsony kísérleti állatállomány igénye.

A projekt eredményeként kidolgozásra került elemzőszoftver-család és dokumentációs rendszer főbb használati területei a biotechnológiai, fejlődésbiológiai és genetikai kutatások, gyógyszerhatóanyagok előtesztelése, kommunális és ipari szennyezésekben található vegyületek mérgező hatásainak megismerése, környezeti kockázatok megállapítása.

További információ kérhető:

Wágner Diána, kereskedelmi és marketing igazgató (Trilobita Informatikai Zrt.)

Elérhetőség: +36 (1) 220 6458; diana.wagner@trilobita.hu